Quantcast
Channel: Line Frøslev
Viewing all 69 articles
Browse latest View live

Marmorering med barberskum og akvarel

$
0
0



Beskrivelse af idéen:

Marmorering er en gammel teknik, som især er kendt fra Venedig, hvor man gennem århundreder har lavet smukke omslag til bl.a. bøger og blokke efter de gamle traditioner. Med denne teknik, kan eleverne eksperimentere med marmorering på en sjov og helt ufarlig måde. Og så kommer billedkunstlokalet oven i købet til at dufte af far :-)

Idéen kan fint bruges i forløb om farvelære fordi man her kan eksperimenter med farvernes blanding

Sådan kan du gøre:


  • Tryk et 3-4 cm. tykt lag barberskum ud på et stykke plastik, pap eller kraftigt papir. Du kan også bruge en braddepande eller en balje med lav kant. Barberskumsarealet skal svare til størrelsen på dit papir. 
  • Glat barberskummet med en lineal eller spartel.
  • Dryp flydende akvarel i barberskummet og lav mønstre med et grillspyd. Det er flot at bruge flere farver. 
  • Læg et stykke akvarelpapir ned i det nu farvede barberskum og tryk det forsigtigt ned, så hele papirfladen kommer i kontakt med det farvede barberskum.
  • Løft forsigtigt papiret af og læg det på et stykke avis.
  • Skab barberskummet af med en lineal og læg papiret til tørre. Det kan nu bruges som bund i fx halloweenbilleder. 
God fornøjelse! 



Article 4

Halloweenbilleder

$
0
0




Beskrivelse af idéen: 

Halloween optager de fleste børn, og med denne idé er der plads til både gys, gru og spøgelseshistorier. Da vi var på tur til min svigerindes ødegård i Småland, havde jeg taget "kreagear" med, så mine nevøer og niecer kunne lave halloweenbilleder. Skønt at have små familiemedlemmer at lege med, når ens egne sønner er blevet voksne og hellere vil skrive digte og gå på jagt :-)

Med denne idé lukkes op for samtaler om hvordan vi i gamle dage fejrede Alle Hengens Dag herhjemme, men nu i højere grad har taget den amerikanske tradition til os. Med inspiration fra H.C Andersens silhuetklip, arbejder børnene med sorte silhuetter af træer, huse, flagermus osv. 

Sådan kan du gøre:
  • Til bunden males et stykke akvarelpapir med flydende akvarel. Brug rigeligt med farve, så farverne flyder sammen. Her er 2 af primærfarverne (rød og gul) brugt, og børnene erfarer hvordan de med de to farver kan blande alle nuancer af orange. Du kan også vælge at bruge "marmorering med barberskum" som bund i billedet. Se i blogindlægget her hvordan du kan gøre: http://linefroeslev.blogspot.dk/2016/10/marmorering-med-barberskum-og-akvarel.html 
  • Tegn silhuetter af  huse, træer, flagermus, halloweengræskar osv. med blyant på sort karduspapir. Man kan lige ane stregen. Klip ud med små, fine sakse. For de mindre børn ligger der en læreproces i at finde ud af hvad en silhuet er. Ældre børn kan evt. skære små detaljer ud med en lille skalpel. 
  • Klip evt. en bakke ud i sort kardus, som huse og træer kan stå på. 
  • Lim alle billedelementerne på den nu tørre baggrund med limstift. 
  • Tegn evt. vinduer, måne, spøgelser osv. på gult og hvidt papir, klip det ud og lim det på billedet.
  • Detaljer som sprosser, små grene og blade kan evt. tegnes med sort sprittusch.   
  • Montér billederne på sort kardus.
Rigtig god fornøjelse! 
 

    




Monsterskulptur af genbrugstræ (klodsmonstre)

$
0
0


Beskrivelse af idéen:
Se en generel introduktion til arbejdet med monstre i billedkunst her: http://linefroeslev.blogspot.dk/2016/08/mal-et-monster-monsterfed-billedkunst.html

Idéen her opstod, da jeg en dag kom forbi kassen med træaffald i mit lokale byggemarked. De små træstumper nærmest lå og kaldte på at blive taget med hjem og få nyt liv. At det lige blev monstre der kom ud af det, skyldes at jeg havde set street artkunstneren Bortusk Leers seje små træklodsmonstre og fik lyst til at bygge videre på den idé. 

I Hinnerup Billedskole fejrer vi her i efteråret 10 års fødselsdag, så temaet på alle hold er TI. Skulpturopgaven her kom derfor til at lyde: Byg et monster af 10 træklodser. Du må hverken bruge mere eller mindre. Og eleverne jublede. De syntes det var den skønneste opgave! 

Idéen taler i lige så høj grad til drenge som til piger. Her arbejdes med skulptur i sammenføjet form, og skildringsformen tager udgangspunkt i elevernes fantasi og forestilling.   

Tak til Byg og Mal i Søften for alle stumperne! 



Sådan kan du gøre: 
  • Sav byggemarkedets ( eller håndværk og design-lokalets) træstumper op i mindre stykker. Lav gerne nogle med skæve vinkler. De større børn kan save selv. Jeg fik min kære husbond til at save mine klodser ud. 
  • Vis eleverne billeder af Bortusk Leers streetmonster-klodsmonstre http://www.vault17.com/bortuskleer/
  • Gå på jagt i klodskassen og find stumper, som vækker dit monster til live. 
  • Slib de valgte klodser let med sandpapir.
  • Lim dit monster sammen med limpistol.


  • Mal dit monster med god akrylmaling. Her har vi brugt tavlemaling, som findes i nogle superflotte farver og har en lækker silkemat overflade. 
  • Klip øjne, munde og tænder i mosgummi og lim det på med limstift.
  • Tag et gruppe billede af monsterflokken og gå bagefter ud og sæt dem op i byrummet og fotografer dem der. Det er street art i børnehøjde!    


Mine billedskoleelevers klodsmonstre... 


... Og mine CFU-kursisters klodsmonstre. Billederne er taget på mit kursus "Boost din billedkunst 3" på CFU i Aalborg. Hold øje med min hjemmeside www.linefroeslev.dk for datoerne på de næste "Boost din billedkunst"-kurser i Aalborg, Odense, Silkeborg, Vejle og Århus. Du kan allerede nu tilmelde dig hos de nævnte CFUér. 









Article 1

Mal et engleikon

$
0
0

Til alle tider og i mange, mange kulturer verden over, har "bevingede" væsener i menneskeskikkelse fascineret folk. Tænk bare på den græske sejrsgudinde, Nike, med sine løse gevandter og smukke svanevinger, den nordiske mytologis valkyrier, som samlede de døde krigere op fra slagmarken, skytsenglene og Superman, som svæver afsted med sin kappe og redder folk. Og så selvfølgelig alle biblens engle, lige fra de ærefrygtindgydende Serafer som med 3-dobbelte, øjenbeklædte vinger, vogter Guds trone, over ærkeenglen Gabriel, som bebudede Jesu fødsel for Jomfru Maria (i øvrigt det mest brugte motiv i den vestlige kulturs kunsthistorie), til Rafaels små, fede Puccier som dukker op alle vegne her ved juletid.

Det er oplagt at arbejde med engle i skolen - og med en god introduktion til forskellige tiders og kulturers engleskikkelser, får eleverne indsigt i både egen og fremmede kulturers billeder. 

Med inspiration fra den amerikanske kunstner, Heather Galler, har jeg udviklet denne idé, som lukker op for en farvestrålende og fantasifuld tilgang til det klassiske ikonmaleri. 

Der arbejdes her med maleri i flere lag (våde farver), og skitsearbejde, farvelære og komposition indgår i forløbet.   

Ikonerne males på 9 m.m. MDF-plader i str. 27 x 22 cm., og fremgangsmåden er som i traditionelt ikonmaleri: Flademaleri som til sidst dekoreres med detaljer som ansigtstræk og mønstre. 

Sådan kan du gøre: 

Start med at give eleverne en grundig introduktion til englenes kunst - og kulturhistoriske univers.  

Vis derefter eleverne billeder af Heather Gallers farvestrålende englemalerier.  



Slib en MDF-plde let og grundmal den med primer eller anden grunder. 

Tegn en skitse af din engel på papir i samme format som pladen. 

Tegn englen over på pladen ved hjælp af gammeldags kalkerpapir. 



 Mal baggrunden.


Mal ansigt, hals og hænder.

Mal håret.


 Mal resten af englen.


  
Når malingen er tør, kan du male mønstre og striber med små, fine 

pensler.

Du kan tegne konturstreger med Poscatuscher i flotte farver, og du

kan lave prikker med bambusspyd, blomsterpinde og skumstempler.


Jo flere detaljer du laver, jo flottere bliver dit engleikon. 


Ikonerne herunder er malet af pigerne på 7. årgang på 

Præstemarkskolen i Søften, hvor jeg var ude med   

Hinnerup Billedskoles rullende engleworkshop i forbindelse med 

Åben Skole i Favrskov.   











God fornøjelse!

Monotryk med zentanglemønstre (eller splat-monstre)

$
0
0




I denne weekend holdt jeg familiekursus i Hinnerup Billedskole, og jeg havde besluttet, at temaet skulle være MONSTRE. Hvad er mere skønt end at undskylde sin surfen rundt på Pinterest med forberedelse?  Og pludselig dukkede der et lille billede op, som lige talte til mig. Se bare her: http://emerlyearts.blogspot.dk/2014/10/therapeutic-art-class-creating.html

Fluks gik jeg i gang med at eksperimentere, og på weekendkurset, blev idéen grebet med kyshånd af børn og voksne, drenge og piger. Det kan jeg godt forstå, for udtrykket er bare cool på den helt rigtige 2017-måde, og selve processen er næsten meditativ. Og så ikke et ord om Rorscach-tests!!!  

Projektet er alle tiders som buffer i billedkunsttimerne i både i indskolingen, på mellemtrinnet og på valgfag. Og så gør det jo heller ikke noget, at man samtidig kan vinge flere punkter i formålsparagraffen for billedkunst af: Bl.a. farvelære, komposition, eksperimenter med forskellige materialer og udtryksformer, tegning med forskellige redskabet, arbejde med fantasi og forestilling + form og struktur.

Så... What´s not to like? Jeg glæder mig i hvert fald til også at give mine faste elver i Hinnerup Billedskolen opgaven, som passer så fint ind i forårets tema: "Hvad nu hvis...?"

Rigtig god fornøjelse!


Sådan kan du gøre:

  • Dryp akrylmaling på den ene halvdel af et stykke papir (på den lange led), fx A3. Det er godt, at der ikke er alt for meget farve, så der forbliver en del luft mellem farvepletterne. Det levner plads til tuschtegningerne. 
  • Fold papiret på den lange led og tryk det sammen.
  • Fold papiret ud og læg et rent stykke akvarelpapir oveni. Tryk over det hele med hænderne og løft ark nummer to af. Nu har du et monotryk uden fold på midten. 
  • Læg begge ark til tørre. 
  • Hent evt. zentanglemønstre ned fra nettet som inspiration.
  • Gå på opdagelse i dine tryk og lad fantasien lege med. Er der monstre eller fantasidyr, som venter på at blive kaldt frem med øjne, kløer, fødder? 
  • Tegn på dine tryk med sorte spirttucher og fyld tomme områder ud med zentangle-mønstre. 

  Her kan du se eksempler på hvordan mine kursister i weekenden greb opgaven:










Mini-trofæer

$
0
0

Trofæer er topmoderne, og her på bloggen kan du se et eksempel på hvordan vi arbejdede med store trofæer i Hinnerup Billedskole i juni: http://linefroeslev.blogspot.dk/2016/08/jagten-pa-trofer.html
Men bittesmå trofæer er altså bare så sjove på den der dukkehus-agtige måde. Her kan du se hvordan du kan lave dem. 

Trofæerne kan være naturalistiske eller de kan forestille de særeste fantasidyr. 

Fortæl eleverne om traditionen med jagttrofæer, og vis dem ældre, gulnede fotos af jagtselskaber, samlet under trofæerne i jagtstuerne på de gamle, danske godser. Vis evt. billeder af storvildtsjægere i fx Afrika, og tag en snak om det rimelige i at jage bare for trofæet. 

Disse små, sjove trofæer skader hverken dyrebestanden eller miljøet, for de er lavet af genbrugspap og æggebakker. Her arbejdes med to-dimensionale billeder, som med et fint ord kan kaldes assemblage.

Sådan kan du gøre:

  • Tegn en trofæ-plade-skabelon ved at folde et stykke papir og klippe en symmetrisk form.
  • Tegn trofæ-pladen over på papkassepap og klip den ud. 
  • Klip et lille dyreansigt ud af en æggebakke. De forskellige typer æggebakker kalder på forskellige typer af dyr, alt efter om de er stumpe eller spidse, smalle eller brede. 
  • Mal ansigtet og trofæpladen i hver sin farve med akrylmaling. 
  • Dekorer evt. pladen med fx Poscatusch, glimmer, effektliner eller piberenserkant.  
  • Giv ansigtet liv med rulleøjne (som jeg ellers ALDRIG bruger, men lige her er de altså gode :-), perlesnude, detaljer med Poscatusch, knurhår af ståltråd, manke af karteflor eller bast osv. osv. 
  • Lad evt. hver elev lave tre trofæer, som samles på et lille, malet bræt eller en større papplade. 

  Rigtig god fornøjelse! 



   



·         T

Tegne i sneen

$
0
0
Nu starter vinterferien, og der ligger sne!!! Det kalder jo på at tegne på en helt ny måde: Tegne i sneen.

I ugens løb har mine billedskolehold tegnet vinterhaver og afskyelige snemænd ude under åben himmel.

For at skåne miljøet, har vi brugt frugtfarve fortyndet med vand. Jeg hælder en flaske frugtfarve over i en halvliters flaske og fylder op med vand. Derefter hælder jeg den fortyndede frugtfarve i små plastikflasker som har en lille tud. Til mine hold på 13-15 elever har jeg brugt 4 flasker frugtfarve pr. hold - svarende til 2 liter fortyndet farve. Vores "tud-flasker" er små og købt hos Creativ Company.

Det lille, overskuelige projekt lægger op til samtaler om land-art og flygtigheden i værker af den karakter.

Når man tegner i sneen, kan man arbejde både i lille og stor skala.

Rigtig god fornøjelse!  







  

Lange TIgermalerier

$
0
0

Beskrivelse af idéen:
Maleri er et centralt færdigheds – og vidensområde i billedkunst, og gennem denne idé lærer eleverne at arbejde med maleri i flere lag. Man kan vælge at fokusere på arbejdet med lys og skygge. Skitsearbejde, iagttagelsestegning og farvelære indgår i forløbet, som kan bruges både i indskolingen og på mellemtrinnet.




I Hinnerup Billedskole fejrede vi vores 10 års fødselsdag med det fælles tema TI, og mine elever elskede arbejdet med de lange TIgermalerier. Det var udfordrende at arbejde i det utraditionelle format, og vi var nødt til at strække tigerne lidt, så vi kunne udnytte hele billedfladen; en anderledes og lærerig tegneøvelse. Og hvordan ville det mon være at male et cirkelformet billede?

Som optakt til forløbet, så vi på tigerbilleder af bl.a. Leif Sylvester, Hans Scherfig og Uffe Stadil Christoffersen.

Eleverne, som har malet disse fantastiske billeder går i 1.-5. klasse. 

Sådan kan du gøre:
·   Vis eleverne billeder af tigere og vis dem hvordan man trin for trin kan tegne en tiger (tegnediktat/guidet tegning). Lad eleverne tegne med. Eksempler kan findes på Internettet (flest hits når du søer på engelsk).
·   Lad nu eleverne tegne skitser – hvordan skal deres tiger se ud? Skal den have takker på ryggen eller en snoet hale? Lad også eleverne overveje hvilke farver de vil bruge.
·   Mask kanten af lærredet af med malertape.
·   Mal bund i billedet. Vælg to nabofarver i farvecirklen (vi gik efter de lyse, klare farver), eller én farve + hvid, og dup malingen på med en svamp. Lad evt. bunden tørre og gentag med en nært beslægtet farve og en lille klud. De mange lag duppet maling, giver en fin og levende stukrur i bunden.
·   Når bunden er helt tør, tegnes tigeren over på lærredet med et tavlekridt. Tør over med en fugtig klud og start forfra, hvis kompositionen ikke blev som ønsket.
·   Mal tigerens bundfarve, og vis eleverne hvordan de kan arbejde med lys/skygge, så de skabet dybde i tigerens krop: Mørkt rundt i kanterne og lysere ind mod midten.
·   Når bundfarven i tigeren er tør, males striber og ansigt.
·   Vis eleverne forskellige måder at dekorere rammen på.  Fx prikker med skumstempler, trekanter, store pletter i fri hånd, små striber osv.

·   Pil tapen af og sæt ny tape på rundt i kanten af det melede felt, så rammen nu står klar til at male. Start med en bundfarve (den lyse) og dekorer med en mønsterfarve (den mørke). 














Menneskedyr af plastikdunke

$
0
0




Beskrivelse af idéen:
I dette projekt arbejder eleverne med skulptur i sammenføjet form. Denne arbejdsform stimulerer eleverne til at se tingenes former og anvende dem i nye sammenhænge, hvor den oprindelige funktion forsvinder og tingene får en ny betydning.
Med udgangspunkt i genbrugsplastik, skaber eleverne menneskedyr med afsæt i skildringsformen fantasi og forestilling. Hybridvæsener optræder i både den danske og den internationale samtidskunst (fx hos Julie Nord, Louise Hindsgaul og Patricia Piccinni), og dykker man ned i kunsthistorien, kan der også hentes inspiration hos fx de ægyptiske guder (bl.a. Anubis, Ra og Seth) eller de oldgræske kentaurer og minotaurer. 

Sådan kan du gøre:
    Lad eleverne medbringe tomme, rengjorte ketchupflasker, smoothieflasker og andre plastikdunke med gode former.

    Stik et hul for neden i hver side til ben og et hul i skulderhøjde i hver side til arme.

    Stik kraftig bonzaitråd igennem flasken som ben og arme. Gør tråden fast med lidt tape.

    Giv figuren vinger, ører osv. af genbrugspap ansigt af fx æggebakke. Delene sættes fast med malertape.

    Dæk nu hele figuren med enten malertape eller papmaché alt efter hvor lang tid du har. 

Dækker du med malertape, kan du med det samme male figuren. 

     Papmaché har tørretid, men giver en mere jævn overflade. 

     Mal figuren med akrylmaling. Lad de forskellige lag tørre  inden der males detaljer og mønstre med fine pensler, skumstempler og Poscatuscher. 

     God fornøjelse!  

    


LIV I LØV

$
0
0


Siden marts har jeg, sammen med Kristian Stockholm og Kristian Pödenphant Lund, og i et tæt samarbejde med Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, arbejdet som projektleder på børnekunstudstillingen LIV I LØV.  

Projektet er en af Favrskov Kommunes 2017-satsninger, og den største på det børnekulturelle område i år. 

Liv i løv en gentænkning af den traditionsrige børnekunstudstilling i Uhresalen, og som en fejring af kommunens 10 års fødselsdag og kulturhovedstadsåret, udvider vi udstillingen ved bl.a. at tilføje en digitale og interaktive dimensioner.   

Mit ansvarsområde har primært været at stå for den analoge del af den børnekunst, som danner fundamentet i udstillingen. 

Arbejdsopgaverne har bl.a. indebåret at udvikle og formidle hele det visuelle univers, som vi med børnekustudstillingen Liv i løv har skabt. Et univers, som over 800 børn fra lokale institutioner, skoler, Hinnerup Billedskole og Coding Pirates sammen har bidraget til.

Gennem de seneste måneder har jeg bl.a. holdt 11 workshops, som dels har opkvalificeret det pædagogiske personale i daginstitutioner og SFOér til arbejdet med Liv i løv sammen med børnene, og dels har givet over 100 børnehavebørn fra Hinnerup og omegn oplevelsen af at skabe børnekunst midt i en kunstudstilling. 

De resterende over 700 børne-deltagere har, på baggrund af min idéoplæg og mit stramme farvedogme, arbejdet med deres bidrag ude i skolerne og institutionerne.

I torsdags åbnede den store børnekunstudstilling med et brag af en fernisering. 

Udstillingen kan ses i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus frem til 31/10.

Her kan du se billeder fra ferniseringen, og i løbet af de næste måneder, vil jeg her på bloggen dele nogle af de mange idéer, jeg har udviklet til projektet, og som børnene har arbejdet med. 

God efterårsferie til jer alle sammen! 































Lysende engle

$
0
0


I morges var der rim på græsset, og min yngste søn, Lasse på 21, har længe spillet julemusik. Jo, det er ganske vist: December nærmer sig med al sin hygge og de rare traditioner.

I Hinnerup Billedskole har vi tradition for et efterårs-familiekursus, og i år duftede det lidt af jul. Jeg havde valgt at engle skulle være det gennemgående tema. 

Til alle tider og i mange, mange kulturer verden over, har "bevingede væsener” i menneskeskikkelse fascineret folk. Tænk bare på den græske sejrsgudinde, Nike, med sine løse gevandter og smukke svanevinger, den nordiske mytologis valkyrier, som samlede de døde krigere op fra slagmarken, skytsenglene og Superman, som svæver afsted med sin kappe og redder folk. Og så selvfølgelig alle biblens engle, lige fra de ærefrygtindgydende Serafer som med 3-dobbelte, øjenbeklædte vinger, vogter Guds trone, over ærkeenglen Gabriel, som bebudede Jesu fødsel for Jomfru Maria (i øvrigt det mest brugte motiv i den vestlige kulturs kunsthistorie), til Rafaels små, fede Puccier som dukker op alle vegne ved juletid. Jeg har holder meget af engle - og engleidéer kommer let til mig :-) 

På en måde skal min kære mand have en del af æren for dette forløb. For, efter at have boet sammen med mig i 27 år, er han nok blevet lidt miljøskadet. Min erhvervsskade, samlergenet, har smittet ham... Så en dag kom han hjem fra indkøbsturen til Superbrugsen med... Tja... 62 trælysestager. DET var da godt shoppen. Og så på under en halv time!

Jeg blev selvfølgelig begejstret, og så allerede den dag i september det store englekor for mig. Her kan du se hvordan idéen foldede sig ud og læse hvordan du selv  kan lave de fine lysbærere.

Inspirationen til dekorationerne er hentet hos den amerikanske kunstner Heather Galler, som har malet de skønneste og mest farvestrålende billeeder af engle. 

Sådan kan du gøre:

  • Bor et hul i stagen og stik bonzaitråd igennem som arme. Fikser armene med en klat limpistol-lim og beklæd armene med stanniol.
  • Beklæd hele figuren med gipsgaze.
  • Klip vinger i papkassepap og beklæd dem med gipsgaze. Skyd dem på med en hæfteklammepistol mens de stadig er fugtige. 
  • Lad englen tørre og tegn ansigt og linjerne i tøjet op med en blyant.  
  • Se på billeder af Heather Gallers engle og mal englen med en god akrylmaling. Arbejd lag på lag og afslut med mønstre. Brug fx grillespyd og blomsterpinde til prikker og tegn ansigter og andre fine detaljer med Poscatuscher. 
  • Sæt lys i stagerne og hør englene synge! 
Rigtig god fornøjelse! 







 



















De tre vise mænd-collage

$
0
0

Fortællingen om de tre vise mænd fascinerer både børn og voksne med forestillingen om deres fine klædedragter, deres mystik og deres rige gaver. Denne idé giver eleverne mulighed for at eksperimentere med flotte mønstre og fine detaljer i deres egne fortolkninger af hvordan de tre vise mænd så ud.

Forløbet er oplagt at koble op på kristendomsundervisningen.

Sådan kan du gøre:

  • Bed eleverne om at tage fine rester af fx gavepapir med hjemmefra, og gå på opdagelse i skolens gemmer. En tur i genbrugsbutikken efter gamle atlas, nodehæfter, frimærker og billedbøger er også en god idé. 
  • Giv eleverne et ark sort kardus hver, og vis hvordan man kan bygge en collage op lag på lag. 
  • Start med baggrunden - felterne bag figurerne. Her har jeg valgt en form, der minder om gotiske kirkevinduer, men eleverne kan jo slev vælge hvilken form de vil bruge. 
  • Mændenes kroppe er klippet som "omvendte Uér" og hovederne er cirkler. Jeg kan bedst lide, når eleverne tegner dem i fri hånd. Der skal være plads til det individuelle udtryk!  Det er en god idé at klippe alle delene inden man begynder at lime dem på med limstift.    
  • Når felterne bag figurerne og selve figurerne er limet op, kan baggrunden dekoreres. Her har jeg tegnet guldstjerner med en guldfarvet Poscatusch. 
  • Den takkede ramme er klippet i nodepapir, og limet på bagsiden af billedet, inden hele molevitten er monteret på sort kardus i A3-størrelse. 

God fornøjelse! 


Flere farvestrålende engleikoner

$
0
0

Denne idé er bare et sikkert hit! Uanset om det gælder børn eller voksne - drenge eller piger, går de all in på at male de smukkeste og mest fantasifulde engleikoner. Inspirationen til mønstre, udtryk og farver er hentet hos den amerikanske kunstner Heather Galler.

Du kan se idéen beskrevet trin for trin i mit tidligere blogindlæg her  http://linefroeslev.blogspot.dk/2016/11/mal-et-engleikon.html

Som du måske ved, arbejder jeg som freelance-idéudvikler for AV Form og har her i efteråret også delt engle-ikon-idéen med dem. Se den her i deres novemberkatalog, hvor du også kan se andre af mine billedkunstidéer: http://www.avformshop.dk/kataloger/billedkunst2-2017 

Siden jeg skrev blogindlægget "Mal et engleikon" for et år siden, er der kommet mange flere til. Nogle af dem viser jeg her som inspiration. Børn ned til 7 år har malet dem sammen med deres forældre på Hinnerup Billedskoles weekendkursus, og flere skoleklasser har været i gang. 

God fornøjelse! 























Julekort med hjerter

$
0
0



I år har eleverne fra Favrskovs Billedskoler tegnet, malet og klippet motiverne til Favrskov Kommunes officielle julekort. Projektet forløb som endnu et fint og frugtbart samarbejde mellem billedskolerne og kommunen, og det gav billedskolebørnene en oplevelse af at bidrage med noget værdifuldt.

Ikke mindst fordi flere og flere julehilsner sendes digitalt, gav det god mening at lade eleverne arbejde med det traditionelle, analoge julekort. Det er en smuk tradition, som jeg synes det er værd at give videre til næste generation. 

Idéen til julekortet fik jeg allerede sidste år - og det er så dejligt, at det nu er sendt i alle retninger med julehilsner fra Favrskov Kommune.

De unikke ark papir, som julekortet er lavet af, er udført af Jane Susanne Andersens elever fra Ulstrup Billedskole, Kirsten Holme Nielsens elever fra  Hammel Billedskole og Lisbeth Staack Fuglsangs elever fra Hadsten Billedskole. Elever fra Hinnerup Billedskole har designet, klippet, samlet og dekoreret hjerterne med min hjælp.





Sådan gjorde vi:
  • På baggrund af mit "farvedogme" og mine forslag til teknikker og udtryk, indfarvede elever fra Hadsten, Hammel og Ulstrups billedskoler smukke ark papir og afleverede dem til mig. Papiret blev indfarvet med akrylmaling, bobleplast, mønstertryk, Poscatusch, flydende akvarel, oliekridt, frottage, collage  osv. Der blev brugt både kraftigt akvarelpapir, karduspapir og silkepapir. At modtage de fantastisk ark fra de andre billedskoler var som at pakke gaver ud juleaften, så fine og forskellige var de!    
  • Eleverne fra Hinnerup Billedskole tegnede hver 3-5 hjerteskabeloner på skitsepapir i A4 størrelse. De tegnede og klippede først et stort hjerte, og derefter mindre og mindre hjerter.  
  • Nu valgte elverne hver et af de indfarvede ark til baggrund samt et ark til det største hjerte. Jeg lagde vægt på, at arkene skulle være forskellige og med så stor kontrast i farver og udtryk som muligt. 
  • Eleverne tegnede det store hjerte over på indfarvet papir, lagde det op på bagrunds-arket, og vi samlede de 12 ark i en mosaik på gulvet og vurderede den samlede komposition inden vi arbejdede videre. Enkelte baggrundsark blev skiftet ud for at opnå en smukkere helhed.
  • Derefter tegnede eleverne de mindre hjerter over på indfarvet papir og limede det hele op. 
  • Til sidst tegnede vi ekstra mønstre og streger med posca-tuscher. 
  • Da originalerne var klar, afleverede jeg dem til Favrskov Kommune, hvis grafikere scannede dem ind, lay-outede kortet og fik det trykt i mange, mange eksemplarer.   
Idéen kan også bruges som til - og fra-kort.

Glædelig jul til jer alle sammen!















 

Må man smage på kunsten? (Male med kakao)

$
0
0
De her billeder taler vist for sig selv :-) Og jeg behøver vel ikke at fortælle med ord hvilken fest de 1-2-årige havde undervejs. Det lille projekt er så såre enkelt. Det eneste du skal bruge er:

  • En lille flok børn. Gerne små. 
  • Kakaopulver rørt op i vand.
  • Rullepapir på bordet.
  • Små babypensler. For at gøre det endnu sjovere havde jeg monteret bjælder på penslerne. 
  • Mod og lyst til at være i nuet sammen med børnene - uden nogen anden agenda. 
  • Mulighed for efterfølgende bad. 

Magien i rummet var mageløs. Børnene sansede, oplevede, eksperimenterede, duftede, smagte og satte spor. De var så små, at de endnu ikke havde talesprog, men de gjorde sig erfaringer med det æstetiske, og de fik en anelse om hvad kunstneriske processer kan. En anelse, som senere i deres børneliv vil blive tydeligere, når denne formiddag bliver fulgt op af andre magiske stunder med sanselige og berigende oplevelser. Og efterhånden som børnene vokser, vil bevidstheden om billedkunst som udtryksform og indgangsvinkel til verden, vokse med dem og blive en del af deres eget aktive sprog. 








Liv i Løv (artikel)

$
0
0
I denne uge er et nyt nummer af Børn, Kunst og Billeders nyhedsbrev udkommet. Bladet rummer bl. a. denne artikel, som jeg har skrevet om efterårets store kunstprojekt, Liv i Løv.

Se mere om Børn, kunst og billeder her: http://www.bornkunstogbilleder.dk/

God fornøjelse med læsningen. Jeg håber artiklen vil inspirere jer!


Af Line Frøslev, billedkunstner og leder af Hinnerup billedskole.

2017 var Kulturhovedstadsår i Aarhus og i hele region Midtjylland. I Farvskov Kommune valgte vi bl.a. at fejre begivenheden med en stor børnekunstudstilling i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus.  

Kulturhuset har en årelang tradition for i efterårsferien at afholde børnekunstudstillinger i den smukke Uhresal med bidrag fra områdets daginstitutioner og SFOér. Med udgangspunkt i erfaringerne fra de velbesøgte efterårsudstillinger, tog kulturhusets leder, Ulla Knudgaard Fisker, og et par af hendes medarbejdere, initiativ til at udvide konceptet i forbindelse med Aarhus 2017.


  
Den overordnede idé var at slå et slag for børnekulturen ved, i et tæt samarbejde mellem lokale, professionelle kunstnere, institutionerne og kulturhuset, at skabe en storslået børnekunstudstilling med både analoge, digitale og interaktive elementer. Derud over var ønsket at etablere et kunstnerisk møde på tværs af institutioner og faggrænser. Jeg blev, sammen med grafiker Kristian Stokholm og digital kunstner Kristian Pødenphant Lund, ansat som leder på projektet, som blev støttet økonomisk af Favrskov Kommune.

Uhresalen, som løbende bliver brugt til udstillinger og koncerter, blev over en periode på godt to uger, forvandlet til et skovunivers i form af en totalinstallation med både lysninger og mindre rum. En verden som, via børnenes æstetiske udtryk, afspejlede livet i kommunes store skovområder, og dannede udgangspunkt for en sanselig og afvekslende kunstoplevelse.

 Alle børn i og omkring Hinnerup har kendskab til og erfaringer med skoven, og fordi kulturhuset ligger lige op mod skoven med store vinduer ud mod de gamle bøge – og egetræer, var det oplagt at trække uderummet helt ind i udstillingssalen gennem motiver og farvevalg.




Grundelementerne i udstillingen var 22 stk. 4 meter lange og 1 meter brede baner af papir, der, fastgjort til et teaterkulissestillads, hang lodret ned, og dannede illusionen om en skov. Midt i rummet svævede Drømmetræet, som var bygget op af flere hundrede individuelle mobiler.

Som deltagere i projektet inviterede vi alle lokale SFOér, billedkunstklasser fra folkeskolerne, daginstitutioner, Hinnerup Coding Pirates og selvfølgelig Hinnerup Billedskole. Derud over etablerede vi et samarbejde med Naturværket, et dagtilbud for voksne udviklingshæmmede, og Hinnerup Kollegiet, som er et bosted for voksne autister. I alt bidrog over 800 børn og voksne til udstillingen.


For at sikre harmonien og sammenhængen i udstillingen, og for at højne kvaliteten i børnenes møde med billedkunsten, både i forhold til proces og produkt, holdt jeg tidligt i forløbet inspirationsworkshops for det pædagogiske personale i daginstitutioner og skoler. Her fortalte jeg, dels i ord og dels i billeder, deltagerne om projektet og om mine grundlæggende tanker om udstillingens æstetiske udtryk. Jeg havde udarbejdet kompendier med konkrete idéer til hvordan der, hjemme i skoler og institutioner, kunne arbejdes med maleri, grafik, skulptur og collage – alt sammen inden for et givet farvedogme. På de mine workshops fik pædagogerne mulighed for at afprøve de forskellige idéer, og de fik materialer med hjem til flere af de små delprojekter. 



Alle deltagere forpligtede sig på at bidrage med en lang bane papir, udsmykket af børnene. Derud over bandt alle daginstitutionerne sig til at bidrage til det store, centrale træ, hvis krone bestod af flere hundrede svævende gren-mobiler, mens stammen blev skabt af et tilsvarende antal små træskiver dekoreret med håndtegnede insekter. Hvad man der ud over ønskede at bidrage med var op til den enkelte skole/institution.  Mange valgte at arbejde ud fra mine idéoplæg, og enkelte udviklede deres egne idéer på baggrund af det valgte farvedogme. Eneste krav til indholdet var, at motivverdenen skulle relatere til flora og fauna i de danske skove. 

I løbet af august og september holdt jeg 8 workshops for børnehavernes storbørnsgrupper, som kom på besøg hos mig i Uhresalen, hvor udstillingen skulle finde sted. Her fortalte jeg om idéen med udstillingen, talte med børnene om hvad kunst er og hvad kunst kan, og endelig underviste og guidede jeg hver gruppe igennem arbejdet med deres lange bane papir.




Til hver gruppe havde jeg udviklet en ny idé, og hele vejen igennem havde jeg fokus på både lærerige processer og et smukt produkt. Børnehavebørnene arbejdede med mange forskellige udtryk og teknikker, lige fra tryk med hjemmelavede stempler, maleri med pensler lavet af pinde, græs og blade, som vi hentede i skoven, til iagttagelsestegning af ugler og mariehøns. Børnene labbede det hele i sig, og de mere eksperimenterende projekter som at male tidseldun med toiletbørster og at sprøjte med solskin (i form af gul, flydende akvarel i små pumpeflasker) fik de 4-5-årige deltagere til at spærre øjnene op.



Hver gruppe børn fik fortalt små historier og naturvidenskabelige facts om det valgte emne, og de blev undervist i bl.a. guidet tegning, farvelære, komposition osv. Resultaterne blev enestående, og børnene var ved at revne af stolthed når de forlod mit midlertidige værksted i Uhresalen. Små bemærkninger som ”jeg troede ikke jeg kunne male en mariehøne” og ”jeg vidste slet ikke at jeg var så god til at tegne”, fik mig til at juble indeni.

Pædagogerne gav både undervejs og efterfølgende udtryk for, at det for dem havde været både inspirerende og berigende at se hvordan jeg arbejder med børnene, og at deltagelsen i projektet gav dem mod på selv at arbejde noget mere med billedkunst hjemme i institutionerne. 

Og børnene… De tegnene, malede og eksperimenterede på livet løs, når de kom tilbage til børnehaverne. Flere institutioner berettede om hvordan de børn, der havde været med på mine workshops, havde undervist de yngre børn hjemme i børnehaven i fx at tegne edderkopper og guldsmede. Et enkelt sted havde man oven i købet etableret et lille værksted, hvor ældstebørnene over en periode delte deres nye viden med de mindre børn i huset.    

Sideløbende med at jeg holdt mine workshops i kulturhuset, arbejdede alle bidragyderne hjemme i skoler og institutioner med Liv i løv, og jeg stod til rådighed på sidelinjen med råd og sparring.



Der var stor variation i hvor meget de forskellige grupper bidrog med. Nogle havde sat meget tid af til projektet, koblet det til temauger, og fik lavet en mængde forskellige værker, mens andre nøjedes med at arbejde med mobiler til Drømmetræet samt den lange bane papir.

At det var op til den enkelte gruppe selv at vælge omfanget af deltagelsen gjorde, at alle følte sig trygge ved at sige ja til at være med. Pædagogerne har tilkendegivet, at de var glade for den grundige introduktion til projektet, samt alle de idéer de fik fra mig i opstartsfasen. Jeg var spændt på hvordan de ville opleve det stramme farvedogme og den relativt smalle motivverden, men den generelle holdning har været, at det var helt befriende, at så meget var givet på forhånd – samtidig med, at der alligevel var plads til deres egne idéer. 

Ud over de allerede nævnte, afholdt vi yderligere 3 Liv i løv-workshops i kulturhuset forud for udstillingen: Et eftermiddagsarrangement for billedskolefamilier, som blev inviteret ind til at lave fugleskulpturer, en pap-workshop, hvor børn skabte masker, dragter og huler, der kunne leges med i udstillingen, samt en workshop, hvor Favrskovs største computerspil blev designet.



Udstillingens digitale elementer blev faciliteret af mine to medprojektledere, Kristian og Kristian, samt deres elever i Coding Pirates, som er børn, der arbejder med kodning af computere. Den digitale del bestod bl.a. af en bane hvis motiver var udført med tegne-robotter (bygget af børn) og med en lille monitor tilkoblet, som viste tegneprocessen. En lang bane rummede Farvsrovs største computerspil, som udgjorde et af de interaktive elementer i udstillingen. Her skulle man gribe æbler som faldt fra et træ, og både det grafiske lay-out på spillet og selve kodningen var foretaget af børn. Endelig var der et interaktivt værk, hvor digitalt portræt, taget på stedet, blev klippet ind i et efterårsblad, som efterfølgende, sammen med alle de andre gæste-blade, blev projekteret op og dalede ned over en lang bane papir, og som man, ved at bevæge armene, kunne få til at hvirvle rundt på banen. Derud over indgik farvet lys, der skiftede i en bestemt cyklus, mens audiooptagelser fra kommunens skove udgjorde en diskret lydkulisse. 

Først i oktober modtog vi alle de børnekunstværker, som gennem de seneste par måneder var blevet produceret ude i skoler og institutioner, og efter tre lange dages intenst arbejde med ophængningen – og med hjælp fra et helt lille korps af frivillige, var vi endelig klar til åbne udstillingen.



10 måneders arbejde kulminerede i et brag af en fernisering torsdag d. 12. oktober. Flere hundrede børn og voksne var mødt op for at være med, og efter taler fra Favrskovs borgmester, Nils Borring, kulturhuslederen og os i projektgruppen, var vi endelig klar til at klippe det røde bånd, og lade de spændte gæster opleve Liv i løv.
Begejstringen ville ingen ende tage, og vi må med stolthed erkende, at projektet var både var alle pengene og de mange, mange arbejdstimer værd. Kulturhuset fortæller om rekordhøje besøgstal i de godt to uger udstillingen varede, og sjældent har vi fået så mange positive tilkendegivelser fra både lokale og folk udefra, som kom for at se udstillingen.

I udstillingens første uge, uge 42, blev der afholdt yderligere to Liv i løv-arrangementer i kulturhuset: En workshop hvor børn kunne lære at bygge små, digitale robotter på kogler, samt en guidet familieskovtur, der startede i udstillingen og sluttede i skoven udenfor.



Med børnekunstudstillingen Liv i løv blev det endnu engang tydeliggjort hvilken betydning det har at vægte børns arbejde med kunst. Arbejdet med Liv i løv har ført børnene gennem processer, som, ud over at give dem færdigheder indenfor tegning, maleri, grafik og skulptur, og viden om alt muligt lige fra antal ben på et insekt til forskellen på magentarød og kadmium, har lært dem en værdifuld lektie om samarbejde, og om at løfte i flok.


At så mange små og store børn kan skabe så megen skønhed skyldes at de er blevet taget i hånden – og er blevet taget alvorligt. De er blevet undervist, er blevet stillet udfordringer, har stået på tæer, lært og eksperimenteret. De har erfaret, at billedsproget er et vigtigt og værdifuldt sprog – et sprog, som de alle kan tale. Vi har set dem vokse med succeserne – og de har fået lyst til mere.


Igennem dette projekt, hvor mange af børnene oven i købet har haft deres gang i kulturhuset, har siddet midt i en kunstudstilling og, med deres tegninger og malerier, arbejdet hen imod en stor, fælles børnekunstudstilling, har børnene fået mulighed for at opleve sig selv som både bærere og skabere af kultur. De har erfaret, at kultur er ikke bare er noget de andre skaber – det er noget vi skaber sammen. Og de har mærket, at kulturen er mangfoldig og levende, og at den gør vores verden større. 



Kan man male med en kagerulle?

$
0
0
Kan man male med en kagerulle? Ja! DET kan man! Og hvis man binder grov snor, fx knyttegarn,  omkring den lille rulle, sætter den de fineste spor.

Her arbejder børnehavebørn på 4 år med et stort fællesmaleri på lærred, som efterfølgende blev spændt op på rundstokke og hængt op på væggen. Udover kageruller malede vi bl.a. med fluesmækkere, bobleplastik og bilhjul.

Det er altid en god idé at bruge farvecirklens nabofarver, når mindre børn arbejder med våde farver som fx akrylmalingingen her.

At bruge nye, alternative maleredskaber - og teknikker, er med til at lukke op for en kreativ tankegang, og det styrker børnenes fantasi og skaberglæde. Præstationsangst forsvinder som dug for solen, og det er sjovt at gøre noget skørt sammen.

Børn er verdensmestre i at tænke ud af boksen, og den evne skal vi værne om, fx gennem skæve, eksperimenterende kunstforløb.

Med andre ord: Innovation i børnehøjde.

Mmmmmm... Manifold

$
0
0
For et par uger siden holdt jeg familiekursus for en dejlig flok børn, forældre og bedsteforældre i Hinnerup Billedskole. De weekender er altid tophyggelige, og denne var ingen undtagelse.

Som altid havde jeg en lille håndfuld oplæg klar til weekenden, og den ene af idéerne er en teknik, som jeg for en del år siden lærte af den århusianske kunstner, Ginette Wien. Ginette har to gange holdt kursus for os ledere og undervisere i Favrskovs Billedskoler, og begge gange har indholdet været meget inspirerende. Jeg anbefaler på det varmeste :-)

Ginette er som kunstner især kendt  for sine skønne, finurlige keramikskulpturer af fabeldyr, og derud over er hun er en meget levende og dygtig underviser. Se hendes skønne hjemmeside her: http://www.ginettewien.dk/

Den teknik, hun viste os i Favrskovs Billedskoler i sin tid, har jeg gennem årene haft stor af, og her vil jeg vise jer hvad familierne på billedskolens kursus fik ud af Ginettes teknik.

Omdrejningspunktet i det her helt særlige udtryk er manifoldpapir. Manifoldpapir minder om madpapir, og bruges bla. af arkitekter, og billederne er bygget op i flere lag. Manifoldpapiret giver en ekstra dimension til udtrykket med sin "mælkede" transparens.

Tusind tak til Ginette Wien for inspirationen til disse skønne billeder!

Se her hvordan familiekursisternes billeder blev til.


Mine egne eksempler. 


Grundmalede MDF-plader.


Skitsearbejde: Finurlige figurer, hvor jeg guidede kursisterne gennem bl.a. tegning med den "modsatte" hånd. 



Kursisterne tegner fantasidyrene op på manifoldpapir med flydende tusch og grillspyd. 


Baggrundene blev bygget op i flere lag med fx mønstre af bobleplastik eller blondevoksdug, collage eller tekst.


Her er de sjove kræ klar til næste skridt...  



... Som består i at lave frottage på bagsiden af manifoldpapiret, 
altså den modsatte side af tuschtegningerne. Vi brugte oliekridt (Neocolor 1). 
Bagefter blev figurerne malet med akrylmaling 
- stadig på bagsiden og altså ovenpå frottagemønstrene.


Og så blev figurerne endelig limet op på de flotte baggrunde med limlak. 









Viewing all 69 articles
Browse latest View live